Selamat Datang ke Adjemz.Com

Belajar Membaca Dan Memahami Ayatul Kursi Dengan Terjemahan Bahasa Melayu

Ayat kursi ini merupakan ayat yang ke-255 dalam Surah Al-Baqarah dan dijadikan bacaan serta hafalan dan kebiasaanya di baca selepas solat fardu. Ayat ini dibaca untuk mendapat keredhaan serta perlindungan daripada Allah.

Ayat Kursi

Maksud Ayat Kursi

Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.

[quads id=2]

Tafsir Ayat Kursi & Kelebihan Membacanya

Ayat Kursi dalam Ejaan Rumi

Allahu Laa ilaha illa Huwa, Al-Haiyul Qaiyum

La Ta’ Khuzuhu Sinatuw Wa La Naum,

Lahu Ma Fis Sama Wati Wama Fil Ard

Man Zal Lazi Yasy Fa’u Indahu illa Bi iznih

Ya’ Lamu Ma Baina Aidihim Wama Khal Fahum

Wala Yuhitu Na Bi Syi im Min ilmihi illa Bima Syaa

Wasi ‘a Kursiy Yuhus Sama Wati Wal Arda

Wa La Ya Uduhu Hif Zuhuma Wa Huwal Aliy Yul Azim

[quads id=2]

Transliterasi Ejaan Rumi  Untuk Membantu Pembacaan.

Ejaan rumi ni adalah sebagai rujukkan bacaan sahaja bagi membantu saudara baru dan mereka yang masih tidak lancar membaca quran. Diharap ia mempermudahkan bacaan, hafalan dan seterusnya dapat diamalkan sebagai bacaan dalam solat dan juga sebagai amalan harian 

Sebutan huruf yang sebenar perlulah rujuk dengan orang yang lebih arif…Kita perlu membaca quran dengan sebutan dan tajwid yang betul supaya maknanya tak lari..

Tujuan kami adalah untuk memudahkan membaca dan memahami Al-Quran. Anda juga boleh membaca keseluruhan Al-Quran dengan pelbagai bahasa di sini

Projek Wakaf Quran

Kedai Buku

Advertisement

Translate »
Jom Chat!